Dotaz: Omylem zaslaná platba na cizí účet

10.11.2016

Vážený pane doktore,
ráda bych Vás požádala o radu ohledně omylem zaslané platby. Při posílání platby přes internetové bankovnictví jsem se uťukla v čísle účtu a platba po potvrzení přes SMS rovnou odcestovala do světa. Všimla jsem si toho až po několika dnech, kdy jsem byla upozorněna, že je neuhrazená faktura po splatnosti. Jedná se o částku několika tisíc za nákup oblečení.

Zajímalo by mě, jestli mám nárok na vrácení peněz? A jaká je pravděpodobnost, že mi peníze vrátí?
Děkuji, Zuzana K.

Na špatně poslané peníze máte nárok

Vážená paní Zuzano,
překlep na klávesnici se stává běžně a omyly s chybně zaslanou platbou jsou na denním pořádku. Jedná se o bezdůvodné obohacení, a proto se na tuto skutečnost myslí i v zákoně (konkrétně § 2991 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. NOZ) a tento majetkový prospěch musí dotyčný vrátit. Pokud tak neučiní, hrozí soudní žaloba a následně i exekuce. Na špatně zaslané peníze samozřejmě máte nárok.

Jak postupovat, aby vám byla platba vrácena

Ideální situace je, pokud peníze odešlete férovému člověku, který vám je přepošle zpět sám od sebe. V případě, že odešlete peníze na účet, který neexistuje, obdržíte platbu v brzké době zpět. Ať už se stala kterákoliv z možností, podejte do banky co nejdříve žádost o vrácení platby (chybně provedené platební transakce). Formuláře k této žádosti mívají banky na svých internetových stránkách. Zažádat můžete u některých bank i telefonicky, lepší je ale mít písemný záznam v případě, že byste svůj postup musela v budoucnu dokazovat. Některé banky mají tuto službu zpoplatněnou.

Žádost by měla obsahovat údaje o plátci i příjemci platby, bankovní spojení, výši platby a termín její splatnosti. Banky také požadují doklad, ze kterého je zřejmé, že došlo k chybě (faktura, výpis z účtu na pravidelně opakující platby, smluvní ujednání).

Prolomení bankovního tajemství

Na základě tohoto dokumentu Vaše banka zkontaktuje banku příjemce platby. Poté je nutné vyčkat nějakou dobu (do 1 měsíce), zda Vám platba bude vrácena. V případě, že vám platbu nevrátí, přichází fáze prolomení bankovního tajemství – tedy chvíle, kdy se budete muset přímo obrátit na banku, která vede účet neoprávněného příjemce, s písemnou žádostí o sdělení identifikačních údajů příjemce a Vy musíte vymáhat vrácení plnění přímo po příjemci sami. K tomu, abyste kontaktní údaje od banky příjemce získala, musíte podle § 38 ods. 6 zákona o bankách prokázat, že se skutečně jedná o chybně zaslanou platbu. Počítejte také, že předání těchto údajů je zpoplatněné, a to výší věcných nákladů banky.

Nepomohl přímý kontakt? Obraťte se na soud

Pokud jste dotyčného bez výsledku kontaktovala, přichází řada na soud. Jako první krok je nutné podat žalobu na bezdůvodné obohacení, do které můžete zahrnout i zaplacení soudních výloh a nákladů spojených s vymáháním platby. Jestliže neoprávněný příjemce platbu nevrátí během soudního řízení, může proces skončit exekucí.

Problém může nastat ve chvíli, kdy je dotyčný již v exekuci a vaši platbu mu zabavil exekutor.

Pro více informací nás kontaktujte

Mýtus – po uplynutí promlčecí lhůty nemám na peníze nárok

Setkali jsme se i s mýtem, který mezi lidmi panuje, a to je představa, že když někomu nedopatřením přistanou peníze na účtu a nikdo o ně nepožádá (popř. je dotyčný nevrátí), stávají se po uplynutí promlčecí lhůty jeho právoplatným majetkem. To je ale mýlka – bezdůvodné obohacení má speciální délku promlčecí lhůty, která je v tomto případě 10 let ode dne, kdy k bezdůvodnému obohacení došlo a dotyčný během této doby musí obnos vrátit.

Vlastníkovi financí vzniká rovněž nárok na úrok z prodlení, který se pohybuje okolo 8 % ročně. Proto ten člověk, který byl neoprávněně obohacen, musí obnos vrátit bez zbytečného prodlení po výzvě, aby nebyl požadavek vlastníka financí navýšen ještě o tento úrok, popř. další náklady.

Podpoříme vás při soudním jednání

Paní Zuzano, věříme, že jsme Vám s Vaším případem poradili a přejeme hodně štěstí s řešením této nemilé situace. Pokud by se případ vyvinul do stavu, kdy by Vám dotyčný platbu nechtěl vrátit, neváhejte se na nás obrátit a rádi Vám pomůžeme s žalobou i zastoupením u soudu, který v těchto případech v naprosté většině dopadne ve prospěch poškozeného.

Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4