Hypotéka - nezapomeňte na kvitanci a výmaz zástavy

25.6.2017

Splatili jste úvěr či hypotéku se zástavou? Víte, že vaše první kroky by měli vést k věřiteli pro kvitanci a poté na katastrální úřad? Aby se zrušilo zástavní právo na nemovitost, musíte o tom informovat katastrální úřad. Podívejte se, co vše je k tomu potřeba.

Výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí

Výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí se týká všech, kteří koupili nemovitost pomocí hypotéčního úvěru a svůj dluh splatili. Ze zákona zástavní právo zaniká uhrazením celé pohledávky, ale žádný předpis neukládá věřiteli (zpravidla bance) povinnost ohlásit tuto změnu na katastrálním úřadu. Jedná se tedy o povinnost vlastníka, který by měl i ve svém zájmu tuto informaci na katastrální úřad dodat, a to za pomoci kvitance.

kvintace

Kvitance = potvrzení o zániku zástavního práva

Listina, kterou vlastník nemovitosti dokládá zánik zástavního práva, bývá označena jako kvitance a vydává ji na požádání vlastníka (majitele nemovitosti) věřitel (banka). Náležitosti kvitance určuje § 66 odst. 3 vyhlášky č. 357/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška). Na základě této listiny a podaného návrhu provede příslušný katastrální úřad výmaz zástavního práva.

Zajímá vás více? Potřebujete zkontrolovat kupní či zástavní smlouvu? Neváhejte se na nás obrátit.

Pro více informací nás kontaktujte

4