Odškodnění dopravní nehody a co je dobré vědět

9.4.2024

Setkáváme se u našich klientů s řadou podobných otázek, které se týkají odškodnění dopravní nehody. Rozhodli jsme se proto pro vás připravit stručný přehled toho, co vás nejčastěji zajímá.

odškodnění dopravní nehody

Podívejte se, na co máte nárok a v případě jakýchkoliv otázek se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám i v situacích, kdy se celá kauza ohledně odškodnění dostane k soudu.

Na co mám po dopravní nehodě jako poškozený nárok?

Jste v roli řidiče, spolujezdce či chodce a stali jste se obětí dopravní nehody? V tom případě máte nárok na náhradu své újmy. Na toto téma jsme již článek připravili, naleznete ho na odkaze zde Odškodnění při dopravní nehodě. Spektrum náhrady škody je široké a čerpat z něj mohou i třetí strany – například pokud vůz narazí do domu a poškodí ho, má jeho majitel také nárok na náhradu škody. Jedná se o velmi rozsáhnou oblast, se kterou vám rádi pomůžeme. Neváhejte nás kontaktovat

Jak a kde mohu uplatnit odškodění po dopravní nehodě?

Po dopravní nehodě má viník nehody povinnost neprodleně se obrátit na svoji pojišťovnu ohledně vyplacení náhrady škody. Ze strany poškozeného můžete pojišťovnu kontaktovat a informovat se o průběhu řešení. Pokud chcete u pojišťovny získat odpovídající plnění nebo máte zájem o řádné prošetření dopravní nehody policií, vždy doporučujeme podporu zkušeného advokáta. Díky tomu lze i takto nepříjemné záležitosti řešit efektivně, podle zákona správně a s maximální výší odškodného.

Potřebuji poradit 

Chodec jako účastník dopravní nehody – má nárok na odškodné?

Zde je důležité posoudit, jak nehoda vznikla – vychází se tedy buď z formuláře záznamu o dopravní nehodě sepsaného řidiči nebo protokolu o dopravní nehodě, který vypracovává přivolaná dopravní policie. Pokud je chodec v pozici poškozeného, má nárok na odškodnění. Na podobný dotaz jsme odpovídali v článku Ublížení na zdraví při dopravní nehodě a odškodnění.

Co když se zranění po dopravní nehodě ukáže až po čase?

Na místě se po dopravní nehodě cítíte dobře, lékařské ošetření nepotřebujete, ale za nějaký čas se ozve bolest zad, bolest hlavy nebo se sníží hybnost ruky? I tyto situace řešíme. Po nehodě se často vyplaví adrenalin, který může některé zdravotní neduhy zastínit. Pokud taková situace nastane a zranění se objeví se zpožděním, je potřeba co nejdříve vyhledat lékaře, získat lékařskou zprávu a následně i s dalšími dokumenty ohledně nehody kontaktovat advokáta, který doporučí nejvhodnější postup.

Jak mám z pozice spolucestujícího žádat o odškodnění?

Základem je mít co nejvíce doložených informací – ať už se jedná o informace o nehodě, protokol nehody, lékařské záznamy, svědky, fotodokumentaci… S těmito podklady se kontaktuje pojišťovna řidiče – viníka. To můžete udělat přímo vy, ale doporučujeme nechat se při jednání s pojišťovnou zastoupit advokátní kanceláří, která nejenže veškeré papírování a komunikaci zařídí za vás, ale dosáhne efektivněji na adekvátní plnění.

Chci zkušeného advokáta

Jaká je promlčecí lhůta pro vymáhání odškodného po dopravní nehodě?

Při uplatňování nároků z povinného ručení, bolestného a trvalých následků je nezbytné dbát na promlčecí lhůty, které se liší podle typu nároku. Zatímco u úrazového pojištění začíná promlčecí lhůta běžet rok po úrazu, u povinného ručení je klíčovým momentem den, kdy bylo možné nárok poprvé vyčíslit. Dle současné judikatury Nejvyššího soudu se nárok na pojistné plnění promlčuje současně s nárokem na náhradu škody proti viníkovi. Základní promlčecí lhůta činí tři roky, a proto doporučujeme být v těchto otázkách obezřetný a v případě potřeby konzultovat postup s advokátem.

Proč se obrátit právě na nás?

Máme mnohaletou praxi a za sebou desítky klientů, kterým jsme pomohli získat vyšší odškodnění, až už ze strany viníka či pojišťovny. Na náhradu škody při dopravní nehodě se specializujeme a pomůžeme vám. Využijte naši bezplatnou konzultaci, ze které vyhodnotíme, jakou šanci na úspěšné vyřešení má váš případ. Sídlíme v Hradci Králové a pobočku najedete i v Jičíně, ale zastoupíme vás po celé České republice. Kontaktujte nás.

4