Aktuálně

Stojíte před rozhodnutím a nejste si jisti? Potřebujete poradit nebo znát více argumentů? Právě z těchto důvodů připravila Advokátní kancelář Králík & Pavlík aktuální témata, které se týkají třeba i vás. Získejte s námi dostatek informací a netápejte ve složitých prvních tématech.

Výše odškodného a bolestné pro rok 2024

8.1.2024

Nemajetková náhrada újmy je velmi obsáhlá a již jsme se jí v několika článcích věnovali. Dnes se podrobněji podíváme na výši bolestného v roce 2024. Tento typ odškodného se týká celé řady situací – ať už jde o autonehodu, pracovní úraz či zdravotní následky z dovolené. Samotné bolestné zahrnuje nejen tělesnou, ale i psychickou bolest následkem fyzického zranění a jedná se o nejčastěji využívaný nárok v rámci odškodnění.

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v roce 2020

15.10.2020

Dne 26. září 2020 došlo k dlouho očekávanému zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Jedná se o 4 % z pořizovací ceny nemovitosti, kterou platil kupující. Povinnost platit daň zaniká zpětně od 1. 12. 2019. Pokud právě řešíte pořízení nemovitostí, přinášíme vám aktuální praktické informace.

Předkupní právo a jeho zrušení v roce 2020

24.7.2020

Předkupní právo se po několika letech opět mění. Ať již patříte mezi prodejce, kupující nebo investory, jistě vás tato novinka v zákoně potěší. Od 1. 7. 2020 je zákonné předkupní právo zrušeno. Zůstává však jedna výjimka. Pojďme se společně podívat na podrobnosti.

Dohoda o narovnání aneb co je dobré vědět

21.2.2018

Půjčili jste někomu peníze, ale po podpisu smlouvy vyplynula skutečnost, že není jasné, z čeho se bude počítat úrok? Dluží vám někdo peníze, ale domluvili jste se na tom, že vám splatí alespoň část a další závazky po něm již nebudete vymáhat? Zaplatil vám zákazník pouze část nákladů za provedenou práci či služby a domluvili jste se na rozložení plateb do splátek? Ve všech těchto a mnoha dalších případech budete potřebovat dohodu o narovnání.

Věcné břemeno a služebnost podle NOZ

29.7.2017

Nový občanský zákoník platí již od roku 2014, ale stále existuje mnoho termínů, se kterými se veřejnost setkává prvně. Jedním takovým je i pojem služebnost, který se používá v souvislosti s věcným břemenem. V jakém jsou vztahu a jak vypadají konkrétní příklady?

Výhody paušálních odměn pro naše klienty

4.10.2016

Mezi časté otázky našich klientů patří ceny za právní služby. Především podnikatelé a firmy se často obávají vysokých cen, protože potřebují naše služby využít častěji. Nabízíme proto dlouhodobé řešení právních potřeb a problémů, které svým klientům zajišťujeme v rámci výhodných paušálních odměn.

Svěřenecký fond v praxi

10.3.2016

Svěřenecký fond je nesprávné označení svěřenského fondu, které se však ve společnosti velmi rychle uchytilo. O tom, jak svěřenský fond vznikl a jak v České republice funguje, se můžete dočíst v článku Svěřenské fondy. Dnešním článkem na toto téma navážeme a podíváme se, jak svěřenské fondy a trusty fungují v praxi. 

Svěřenské fondy

29.2.2016

Nový občanský zákoník ještě více upravil formu předání majetku – tedy dědické řízení. Ale ani po těchto úpravách prosté dědické řízení nedává možnost řešit některé situace, které život přináší. Proto je nově legalizovaný institut svěřenských fondů nástrojem, který toto řešení přináší a to velmi jednoduchou formou.

Advokátní úschova - pro vaše klidné spaní

21.9.2015

Nejčastěji se s s tímto termínem setkáte při nákupu nemovitosti, ale advokátní úschova má daleko širší využití. Nejčastěji se využívá po podepsání rezervační či kupní smlouvy. Jedná se o úschovu finančního obnosu v mezičase, než katastrální úřad zapíše nového majitele nemovitosti a kupní smlouva nabude účinnosti.

1
4