Pracovní vztahy

Zajímá vás problematika pracovního práva? Chcete vědět, jak má správně vypadat pracovní smlouva a kdy je možné ukončit pracovní poměr? A kdy máte nárok na odstupné? To a ještě více se dozvíte v připravených článcích!

Odškodnění pracovního úrazu

6.2.2022

Chvilka nepozornosti, nešikovná náhoda či nedostatečně zabezpečené pracoviště zaměstnavatelem – to jsou některé z příkladů, které vedou ke vzniku pracovního úrazu. Pokud už jste v roli zaměstnance, který vyžaduje odškodné, nebo jste zaměstnavatel, který takovou záležitost musí řešit, neváhejte vyhledat právní pomoc. Předejdete tak mnoha starostem a případným sporům, které v takové situaci mohou vzniknout.

Nemoc z povolání

10.12.2021

V zaměstnání trávíme třetinu aktivního života. Práce nám dává nejen pocit seberealizace, ale také finance, které jsou nezbytné pro pokrytí každodenních nákladů. Při nevhodných pracovních podmínkách však může být také zdrojem nemoci z povolání. Týká se to i vás?

Odchod do důchodu a nevyplacení mzdy jako důvody k výpovědi

10.2.2018

Oblast ukončení pracovního poměru je v zákoně velmi rozsáhlá a v praxi se díky malým nuancím musí řešit každý případ individuálně. Skrze stránky naší advokátní kanceláře jsme již informovali o celé řadě způsobů, postupů a doporučení. Dnes se zaměříme na výpověď z důvodu odchodu do důchodu a z důvodu nevyplacení mzdy.

Výpověď z organizačních důvodů - nadbytečnost

25.1.2018

Dobrý den,
posledním lednem mi končí rodičovská dovolená a od února bych se měla vrátit do práce. Majitel firmy mi už volal, že pro mě práci nemá a že za mě zapracovali někoho jiného – řekl, že mi buď teď nabídne dohodu o ukončení pracovního poměru a tři platy odstupného, a pokud ji nepřijmu, dá mi první den nástupu do zaměstnání výpověď z důvodu nadbytečnosti, protože pro mě už zkrátka práci nemá a dopadnu stejně.

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

11.1.2018

Zkušební doba dává zaměstnanci i zaměstnavateli čas na zvážení, zda bude jejich následná spolupráce přínosem pro obě strany. V případě, že chce jedna ze stran pracovní poměr v této lhůtě ukončit, může tak učinit bez udání důvodu. Přesto má  zrušení pracovního poměru ve zkušební době celou řadu náležitostí, na které byste neměli zapomenout.

Výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost – otázky a odpovědi

22.12.2017

V posledních několika měsících je pracovní trh velmi aktivní – ekonomika stoupá a s ní roste i poptávka po nových zaměstnancích. To ale neznamená, že by se neřešila potřeba zaměstnavatelů propustit zaměstnance na základě výpovědi pro nadbytečnost. Kdy na to má zaměstnavatel právo? Máte nárok na odstupné? Pojďte se podívat na častější otázky, které vás zajímají.

Důvody k okamžité výpovědi ze strany zaměstnavatele

30.11.2017

Zaměstnavatel může ukončit pracovní poměr se zaměstnancem kdykoliv, ale jeho rozhodnutí musí vycházet ze zákoníku práce. Na rozdíl od zaměstnance, který má v podání výpovědi daleko větší volnost, se musí zaměstnavatel striktně řídit zákonem. 

Nárok na dovolenou a její čerpání

27.6.2016

Dovolená – čas v roce, na který se snad každý těší. Víte ale, kdy máte na dovolenou nárok? A můžete si čerpání dovolené určit sami? Tomu všem se věnuje obsáhlý zákoník práce a my vám z něj v dnešním článku přinášíme to nejdůležitější, co byste měli vědět.

Náhrada škody zaměstnancem a zaměstnavatelem

24.2.2016

Náhrada škody v pracovním právu je velice rozsáhlá, a přesto že se člověk snaží vše vykonávat svědomitě a s největší opatrností, občas přispěje náhoda k tomu, že vznikne hmotná či nehmotná škoda (dle NOZ újma). V AK Králík & Pavlík jsme pro vás připravili výtah toho nejdůležitějšího, a to jak z pohledu zaměstnance, tak z pohledu zaměstnavatele.

1
4