Advokátní úschova - pro vaše klidné spaní

21.9.2015

Nejčastěji se s s tímto termínem setkáte při nákupu nemovitosti, ale advokátní úschova má daleko širší využití. Nejčastěji se využívá po podepsání rezervační či kupní smlouvy. Jedná se o úschovu finančního obnosu v mezičase, než katastrální úřad zapíše nového majitele nemovitosti a kupní smlouva nabude účinnosti.

Realitní kancelář a koupě nemovitosti na klíč?
Rychle pryč!

I když je kouzelné slůvko „na klíč“ lákavé a vám by při nákupu odpadly všechny starosti s papírováním a zařizováním, nepodlehněte – koupě nemovitosti je nemalou investicí a stojí za to se jí podrobně věnovat.

Nejčastěji se vše odehrává v trojúhelníku kupující – realitní kancelář – prodávající. Ovšem je dobré získat i nestranný názor odborníka, ať už vyhledáte advokátní kancelář pro kontrolu smluv či zručného řemeslníka, který zkontroluje technický stav domu.

Úschova peněz u realitky = vabank

Z hlediska bezpečnosti je úschova peněz u realitní kanceláře doslova vabankem. Sice vám makléř nabídne úschovu rezervačního poplatku i dalších financí zdarma, ale i toto „zdarma“ má své „ale“ - poplatek bývá většinou skrytý v dalších poplatcích a vám bývá prezentovaný jako laskavost.

U realitních kanceláří se často nesetkáte ani s depozitním účtem a vaše finance většinou skončí na běžném účtě, kde s nimi může realitní kancelář bez problému hospodařit.

Realitní kancelář může zkrachovat, může peníze zpronevěřit a co nejhůř – nebývá ani standardně pojištěna, a proto svým klientům může ručit jen do výše svého majetku a základního kapitálu.

Rozdíl mezi advokátní a notářskou úschovou

Advokátní úschova, spolu s úschovou notářkou, patří mezi nejbezpečnější způsob úschovy peněz. Na jejich fungování dohlíží Komora notářů České republiky a Česká advokátní komora a všechny jejich postupy jsou definovány zákonem. A jaký je rozdíl mezi advokátní, notářskou a bankovní úschovou?

Advokátní úschova

Advokátní úschova je finančně velmi výhodná – ceny jsou smluvní a mohou být daleko nižší, než u bankovní či notářské úschovy, kde se cena odvíjí od notářského tarifu. Advokátní kancelář Králík & Pavlík nabízí až poloviční sazby za úschovu peněz, než vám mohou nabídnout notáři. Advokátní úschovu lze také využít v případech dědického řízení, převodu obchodního podílu či převodu práv k družstevnímu bytu. Advokát může dále díky úschově nakládat s financemi za nepřítomnosti klienta, kdy se jedná například o pravidelné platby, splátky výživného či pohyby financí, které jsou spojené se správou nemovitostí.

Notářská a bankovní úschova

S notářskou úschovou jsou spojené vyšší finanční náklady, které vycházejí ze zákonem daného notářského tarifu (na rozdíl od advokátní kanceláře, kde jsou ceny smluvní). Existuje také možnost bankovní úschovy, ale tato služba nebývá samozřejmostí a finanční náklady jsou srovnatelné jako u úschovy notářské.

Svěřte své finance do té pravé úschovy

Jedná se o vaše finance a jistě ne o zanedbatelnou částku, proto byste se neměli nechat uchlácholit slovy, že je to zdarma a běžná praxe, když je necháte v úschově v realitní kanceláři. Vše, co podepíšete, si podrobně přečtete a pokud si s čímkoliv nejste jisti, nebojte se zeptat nebo se poradit s odborníky. U ověřených a pojištěných třetích osob, které úschovu nabízejí, se za tuto službu platí – tato investice se ale jistě vyplatí a vy tak můžete mít klidný spánek, že jsou vaše peníze v bezpečí a bude s nimi nakládáno pouze za daných podmínek. Nemusíte se tak obávat, že by například váš makléř ze dne na den zmizel na nějaký ostrov a své peníze byste již nikdy neviděli – tak, jako se již několikrát stalo.

Jsme tu pro vás – Advokátní kancelář Králík & Pavlík, vaše opora ve světe práva.

4