Časté dotazy klientů

Advokátní kancelář Králík & Pavlík zde bude pravidelně odpovídat na dotazy svých klientů, se kterými se setkává v kanceláři. Podívejte se do článků a třeba v nich naleznete i svoji otázku s právním doporučením či řešením. Jestliže jste se i vy dostali do nepříjemné situace, ve které potřebujete pomoc zkušených advokátů, neváhejte nás kontaktovat.

Podílové spoluvlastnictví nemovitosti

11.3.2024

Podílové spoluvlastnictví nemovitosti, tedy právní koncept, který umožňuje více osobám sdílet vlastnictví jedné nemovitosti, přináší řadu výhod, ale na druhé straně i starostí. Jedná se u našich klientů o často probírané téma, proto jsme pro vás připravili velký přehled i s příklady, kde naleznete základní informace i často řešené problémy.

Jak se řeší dopravní nehody se zraněním?

3.12.2023

Nedání přednosti v jízdě, nedobrzdění na křižovatce, neopatrné vyjíždění z parkovacího místa… Zkrátka stačí malá nepozornost a z jinak vzorného řidiče je během okamžiku viník nehody. Jaký je v případě dopravní nehody se zraněním postup? Jak probíhá trestní řízení? A jaké jsou tresty? Nejen na tyto otázky vám odpovíme v dnešním článku.

Jak postupovat při dopravní nehodě?

8.8.2023

Dopravní nehoda je vždy velký stres se spoustou nepříjemností. Abychom vám v takovémto náročném okamžiku ulehčili od starostí, připravili jsme pro vás stručný přehled toho, jak postupovat při dopravní nehodě.

Rozdělení domu na bytové jednotky aneb přeměna podílového spoluvlastnictví

18.6.2023

Podílové spoluvlastnictví, majetková práva či SVJ – to jsou velmi obsáhlé oblasti, kdy je u většiny případů potřeba individuální přístup a řešení na míru. Jednou z kapitol, která se této problematiky týká a ročně ji řeší mnoho lidí, je rozdělení domu na bytové jednotky. Zaměříme se v dnešním článku na to, co je potřeba k přeměně podílového spoluvlastnictví na vlastnictví jednotek.

Spoluvlastnictví rodinného domu – musím se podílet na opravách?

11.4.2023

Dobrý den,
jsme dvě sestry a každé z nás v rámci dědictví připadla 1/2 rodinného domu po rodičích. Starší sestra se svojí rodinou v domě bydlí a o rodiče se starala. Já bydlím na druhém konci republiky a nejraději bych sestře svoji polovinu prodala. Ona však tvrdí, že na vyplacení nemá peníze a že dům je ve špatném stavu a měly bychom ho opravit = podílet se na nákladech. Nechci samozřejmě investovat do nemovitosti, kde nebydlím, nemá pro mě žádný přínos a mít ve své „půlce“ jen uložené peníze mi přijde zbytečné a do budoucna komplikované. Chci se proto zeptat, jaké povinnosti obnáší spoluvlastnictví domu (zda se musím podílet na rekonstrukci) a jaké jsou možnosti u rozdělení spoluvlastnictví nemovitosti, když sestra nechce rodinný dům odkoupit a ani prodat, ale chce v něm bydlet.
Děkuji za Váš čas, Helena D.

Převod nemovitosti na děti a nezletilého syna

25.10.2022

Dobrý den,
máme s manželkou tři děti – dvě dospělé a již samostatné a jednoho čtrnáctiletého syna. Rádi bychom dětem rozdělili majetek, který jsme získali po rodičích jako dědictví a také během manželství společně pořídili. Důvodem je nejen rozdělení starostí a péče o majetek, aby si každé z dětí mohlo hospodařit bez našeho dohledu a dovolení, ale také zajištění nejmladšího syna, kdyby se nám něco stalo. Chci se proto optat, co je k převodu nemovitostí na děti potřeba, jak dlouho to trvá a zda můžeme s manželkou převést nemovitost i na nezletilého syna.
Děkuji a zdravím, J. Kučera

Změna prohlášení vlastníka budovy

14.1.2021

Dobrý den,
bydlím v bytě v osobním vlastnictví, v domě je vytvořeno společenství vlastníků jednotek. Rád bych byt rozšířil o další místnost a jsem předběžně domluvený se sousedem, že od něj jednu místnost odkoupím a připojím ji ke svému bytu. Abych vše vyřešil, je prý potřeba změna prohlášení vlastníka budovy. Co má takový dokument obsahovat?
Děkuji, Petr D.

Obchodní podíl a vypořádání SJM při rozvodu

21.5.2020

Dobrý den,
s manželem jsme se brali v roce 2004. V roce 2010 si založil malou truhlárnu na živnost, která se rozrostla a v současné chvíli je s.r.o. a zaměstnává čtyři zaměstnance. Od začátku jsem manžela v podnikání podporovala a pomáhala mu s účetnictvím a administrativou. Nyní se rozvádíme a mě by zajímalo, zda mám při vypořádání společného jmění manželů (SJM) nárok na podíl z firmy, přestože je psaná na manžela? Budovali jsme ji v podstatě spolu a i první kapitál použil ze společně našetřených peněz.

Dotaz: Vrácení daru pro nevděk

17.4.2020

Dobrý den,
v roce 2009 jsme rozdělili nemovitý majetek mezi děti. Syn dostal pozemky a dcera dům, ve kterém žijeme. Vztahy jsme měli vždy hezké až do chvíle, kdy si dcera našla nového partnera – vyklubal se z něho hrubián, se kterým jsme se kvůli domu pohádali a dcera i s vnoučaty s námi nekomunikují. Obáváme se, že dceru partner manipuluje a prý i pije. Můžeme žádat vrácení domu pro nevděk?

Dotaz: Prodej nemovitosti ve spoluvlastnictví

21.1.2020

Dobrý den,
se sestrou jsme zdědily byt. Bydlí v něm ona a zároveň se stará o jeho provoz. Já s ním nemám žádné starosti a ani mi z něj neplyne zisk – pouze v něm mám „uložený“ majetek. Vzhledem ke svému věku bych svoji polovinu ráda převedla na svého syna, popř. ji prodala a peníze rozdělila dětem a vnoučatům. Vím, že sestra z finančních důvodů nebude mít zájem o nákup mého podílu a ani nemá v plánu svoji část prodat. Mohu svoji polovinu bytu prodat či darovat? A jaké k tomu potřebuji dokumenty?

12 3 4
4