Koupě auta a právní rizika

12.4.2017

Náprava, motor, snadné startování... to je jen pár tipů, co při nákupu auta sledovat. Technická stránka však není vše. V dnešním článku se zaměříme na pořízení vozu z právního pohledu, aby vám koupě auta nepřinesla více starostí než užitku.

koupě auta

Ověřte, zda auto není odcizené

Přestože vám prodejce přednese pestré informace o původu ojetého vozu, platí zde rčení „Důvěřuj, ale prověřuj“. Opište si při prohlídce vozu číslo VIN a registrační značku. Po zadání údajů do databáze vozidel, po kterých Policie ČR pátrá, budete přesně vědět, na čem jste.

Chci zkontrolovat VIN a SPZ

Pokud odcizené auto v dobré víře koupíte jako nekradené, ale ukáže se opak, jste povinni jej v tříleté lhůtě vydat původnímu majiteli. Pokud je prodej solidní, poznáte to i z výslovného prohlášení prodejce o tom, že vůz není zatížen zástavním právem či jakýmkoliv dluhem.

Pokud odcizené auto v dobré víře koupíte jako nekradené, ale ukáže se opak, jste povinni jej v tříleté lhůtě vydat původnímu majiteli. Pokud je prodej solidní, poznáte to i z výslovného prohlášení prodejce o tom, že vůz není zatížen zástavním právem či jakýmkoliv dluhem.

Skryté vady u auta a odpovědnost za ně

Kupujete auto přes inzerát nebo od známého?
Jestliže se objeví skrytá vada, na kterou jste nebyli upozorněni a která porušuje smlouvu, máte nárok na slevu, dodání nové či chybějící věci, opravu či odstoupení od smlouvy. Podstatné však je, že musíte prokázat, že vada existovala v době prodeje, což je často velmi obtížné.

Dejte však pozor, zda se nejedná o vadu, kterou jste při prohlídce vozu zběžnou prohlídkou přehlédli. V takovém případě ztrácíte nárok na jakoukoliv náhradu. Opačnou situací je, pokud kupující prohlásil, že je vůz bez závad nebo závady lstivě zatajil. Prodávající také nebude odpovídat za vadu, na kterou kupujícího upozornil.

Stočené kilometry? Nedejte jim šanci!

Někteří prodejci rádi vůz zatraktivní tím, že nezákonně stočí najeté kilometry. Jednou z variant, jak si tuto informaci ověřit, je kontrola historie vozu. Pokud údaje nesedí – braňte se!

Chci zkontrolovat stočené kilometry

Úvěr, půjčka nebo leasing – mějte vše černé na bílém

Ať už si půjčujete u banky či v rodině, vždy doporučujeme sepsat o půjčce a jejím splácení záznam. U leasingu a úvěru si pečlivě smlouvu a její podmínky přečtěte. Předejdete tak různým omezením či nedorozuměním, které z těchto dokumentů mohou vyplývat (např. zákaz půjčení vozu druhé osobě).

Vše sedí? Na řadě je kupní smlouva

Pokud jste si vše ověřili a po technické stránce odpovídá vůz vašim představám, je posledním bodem kupní smlouva na auto. Pokud hledáte zdarma vzor ke stažení, najdete ho zde.

Než vyjedete bezstarostně nové auto projet, čeká vás ještě trochu papírování. Automobil musí prodávající odhlásit a kupující nově přihlásit v centrálním registru vozidel. Pořizujete dražší vůz a chcete předejít rizikům a případným nepříjemnostem? Neváhejte nás kontaktovat, projdeme veškeré dokumenty a vůz z právního pohledu zkontrolujeme za vás.

4