Dotaz: Smlouva o výstavbě pro půdní byt

6.2.2019

Zdravím Vás, pane doktore,
bydlíme s rodinou ve 4. patře činžovního domu a nad naším bytem je půda. Byt nám s dětmi začíná být malý, proto bychom chtěli rozšířit obytné prostory i v části půdy. Zjistil jsem si, že je k tomu potřeba smlouva o výstavbě. Co vše má obsahovat, aby byla v pořádku a za pár let nebyly se sousedy o zrekonstruovanou půdu tahanice?

Děkuji a jsem s pozdravem, Pavel K.

Smlouva o výstavbě aneb co je dobré vědět

Vážený pane Pavle,
smlouva o výstavbě se využívá nejen při rekonstrukci společných prostorů, které chcete pro své vlastní využití (např. zmíněná půda, rozšíření bytu o chodbu, rekonstrukce sklepních prostorů pro vlastní podnikání, přístavba ve dvoře a další), ale také při výstavbě bytů
„na zelené louce“, kdy se na nákladech spojených se stavbou podílí více budoucích vlastníků
.

Co musí smlouva o výstavbě půdního bytu obsahovat?

Každá smlouva o výstavbě je specifická. Ve vašem případě se jedná o smlouvu o výstavbě půdního bytu a než se pustíme do samotné přípravy dokumentu, je potřeba počítat s těmito podklady:

  • Plánek domu, dle kterého se do listiny zapíše nově vzniklá přístavba.
  • Souhlas všech vlastníků jednotek v domě. Pokud některý z nich má na svém bytě hypotéku (tedy zástavní právo), pak je potřeba mít souhlas zástavního věřitele
    (zpravidla banky).
  • Částka s finančním vypořádáním a způsob, jak bude vyplacena nebo jak s ní bude naloženo (např. půjde do fondu oprav).

Chci připravit smlouvu o výstavbě

Praktické rady

  • Ve smlouvě o výstavbě je zahrnuto nové vymezení jednotky bytu a její rozšíření na úkor společných částí domu.
  • V rámci kupní ceny doporučujeme využít služby odhadce, aby byla vaše finanční nabídka pro ostatní sousedy reálná a podložená odborníkem.
  • Úzce se této problematiky týká také zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictvíprohlášení vlastníka, kterým se věnujeme v dalších článcích.

Proč nechat smlouvu o výstavbě na nás?

Samozřejmě si můžete do smlouvy o výstavbě pustit sám podle různých vzorů. Pokud však nejste v právu „kovaný“, doporučujeme využít služby zkušeného advokáta, který se zaměřuje na nemovitosti. Smlouva o výstavbě není až tak frekventovanou záležitosti, jak by se mohlo na první pohled zdát, a ne každá advokátní kancelář s ní má zkušenosti. Advokátní kancelář Králík a Pavlík se z velké části svého zaměření věnuje právě realitám a nemovitostem nejen v Královéhradeckém kraji, proto vám tento nezbytní dokument rychle a spolehlivě připravíme na míru vašim potřebám.

Jedná se sice o placenou službu, ale z našich zkušeností víme, že je daleko lepší na začátku investovat malou částku do dobře sestavené smlouvy než poté řešit několikaleté tahanice po soudech kvůli chybám ve smlouvě. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

4