Dotaz: Ukončení placení výživného

10.11.2015

Dobrý den,
syn je studentem již třetí vysoké školy – tím se většinou rodiče chlubí, pro mě je to zdroj zlosti. Vždy je na škole maximálně rok a pak se hlásí na jinou. S manželkou jsme deset let rozvedeni, a tak jsem posílal každý měsíc alimenty. Dochází mi ale trpělivost a odmítám mu na jeho zahálku přispívat 4.500,- měsíčně, když by se ve svém věku již bez problému uživil a vysokou školu má spíše jako prodloužení mládí, než jako zdroj vědomostí. Navíc mi při posledním rozhovoru oznámil, že bude chtít výživné ještě navýšit.

To byla pro mě poslední kapka, proto bych se chtěl zeptat, jestli musím na syna stále přispívat, dokud mu nebude 26 let a skončí mu status studenta. Je nějaká šance na ukončení placení výživného?

Děkuji za radu, Zdeněk R.

Odpověď - konec placení výživného je možný

Dobrý den, pane Zdeňku,
Vaše rozhořčení nad přístupem syna je pochopitelné a naštěstí zákon myslí i na tyto „věčné studenty“.

Věčný student a výživné

Pojem „věčný student“ se týká nejen studentů vysoký škol, ale také středních škol či učilišť, kde se s tímto přístupem ke studiu také setkáváme. Výživné má studentovi umožnit přípravu na budoucí povolání a jeho průběh studia tomu také musí odpovídat. Pokud však střídá školy, jednotlivé obory nebo dokonce do školy bezdůvodně nechodí, je to impulz k tomu, že mu mají školy „prodloužit mládí“, a tak oddálit dobu, kdy se bude muset živit sám.

Placení výživného a jeho ukončení

V žádném případě nedoporučujeme přestat platit výživné z ničeho nic, jelikož by Vám po době delší jak čtyři měsíce hrozilo trestní stíhání z důvodů neplacení výživného. Z toho, jak jste Vaši situaci popsal, bychom doporučili podat písemný návrh na zrušení vyživovací povinnosti. Tuto žádost prozkoumá civilní soud, který prověří všechny okolnosti a rozhodne, zda povinnost platit výživné trvá dál, nebo bude ukončena.

Syn samozřejmě může chtít výživné zvýšit, ale tomu by musely odpovídat nejen jeho náklady na studium, ale také jeho snaha studium dokončit. Vyživovací povinnost rodičů není bezbřehá a výživné slouží k zabezpečení přípravy dětí na budoucí povolání, které musí být z jejich strany cílevědomé, soustavné a účelné.

Umíme poradit v oblasti určení, snížení, zvýšení či ukončení vyživovací povinnosti. Pokud chcete zajistit hladký průběh jednání o výživném, neváhejte nás kontaktovat. Rádi s Vámi celou situaci probereme podrobněji a nachystáme všechny potřebné dokumenty.

Děkujeme za Váš dotaz a věříme, že Vám naše doporučení pomůže Váš problém vyřešit.

Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

Pro více informací nás kontaktujte

4