Dotaz: Rezervační smlouva na byt a poplatek

7.9.2015

Dobrý den,
mám vybraný byt, který chci koupit. Jedné se o téměř nový byt, bytový dům byl postaven v roce 2012. Po prohlídce jsem se s makléřem dohodl, že v realitní kanceláři složím rezervační poplatek a sepíšeme rezervační smlouvu. Jedná se o velké rozhodnutí a také o nemalou finanční částku, kterou za byt zaplatím, proto bych nechtěl nic podcenit.

Zajímalo by mě, za jakých podmínek a zda vůbec je možné rezervační poplatek vrátit, kdybych od svého rozhodnutí ustoupil? Jak tedy funguje rezervační smlouva? Následně řeším také úschovu peněz, kterou realitní kancelář nabízí - mohu si vybrat, kam uložím své peníze, než se na mě nemovitost na katastru převede? Nebo je úschova peněz u realitky běžná?

Děkuji a ať se daří, Kamil D.

Odpověď na dotaz

Vážený pane Kamile,
jistě je správným krokem, že jste rezervační smlouvu nepodepsal hned na místě (popř. na první prohlídce bytu). Jejím podpisem stvrzujete, že byt chcete koupit a že se souhlasíte s jeho technickým stavem, s dokumenty k nemovitosti a že jste obeznámen i se všem případnými právními vadami. Důležitou složku také tvoří Vaše schopnost nemovitost financovat (např. poskytnutí hypotéky).

Ve Vaší situaci bychom doporučili následující postup:

Při podepisování rezervační smlouvy buďte velmi obezřetný, jaké podmínky podepisujete a za jakých okolností se bude s penězi manipulovat. Finanční záloha, kterou v tomto případě skládáte na nemovitost, by měla být použita jako součást kupní ceny (nikoliv jako provize či penále realitní kanceláři).

Často realitní kanceláře nabízejí „vzorovou rezervační smlouvu“, ve které je uvedeno, že pokud nedojde k prodeji nemovitosti z důvodu ze strany kupujícího, stává se rezervační záloha smluvní pokutou, která realitní kanceláři propadá. Pokud toto podepíšete, souhlasíte s tím za všech podmínek.

Tuto situaci lze ale řešit zcela jinak a pokud je rezervační smlouva připravena „pro Vás na míru“, je možné od koupě nemovitosti odstoupit i bez sankcí. V podmínkách smlouvy je tedy důležité specifikovat důvody od odstoupení smlouvy co nejpřesněji, což v případě soudního sporu zohledňuje i Nový občanský zákoník.

Pokud Vás v souvislosti s koupí bytu zajímá více, můžeme Vám doporučit článek o advokátní úschově, díky které se můžete bránit různým podvodným taktikám.

Naše doporučení:

Při koupi nemovitosti se opravdu nejedná o zanedbatelné částky, proto doporučujeme vše konzultovat s advokátem. I když za tyto konzultace a kontroly smluv zaplatíte, jedná se v celkové režii o minimální finanční částky, které vás mohou ochránit před následnými problémy a dohady.

A pokud chcete vše vyřešit bez právní pomoci, myslete na jediné – vše si důkladně pročtěte a nenechte se nedočkavými makléři „zahnat do kouta“ k podpisu nevýhodné rezervační smlouvy.

Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4