Prodej bytu s hypotékou a jak na to

3.3.2021

Dobrý den, pane doktore,
před lety jsem si pořídila na hypotéku byt, ale nyní se budu stěhovat k partnerovi a byt chci prodat. Hypotéka by byla doplacená za pět let. Chci se zeptat, jak lze provést prodej bytu zatíženého hypotékou? Jaký je postup? Co potřebuji za dokumenty?
Děkuji a zdravím, Marková

Prodej bytu s hypotékou

Pomůžeme vám s prodejem bytu zatíženého hypotékou

Vážená paní Marková,
děkujeme za Váš dotaz. Samozřejmě, prodej bytu s hypotékou je možný a v základě jsou dva postupy, které se liší podle toho, zda má kupující peníze na zaplacení celé nemovitosti, nebo bude potřebovat využít úvěr. Nicméně začátek postupu je u obou variant stejný.

Chci řešení na míru

Základní postup, jak prodat byt s hypotékou

V prvním kroku pro Vás sepíšeme kupní smlouvu na prodej bytu a smlouvu o advokátní úschově, kterou využijete při převodu financí od kupujícího a banky. Na Váš byt s hypotékou má banka zástavní právo, proto budeme od banky potřebovat tzv. vyčíslení, kde bude přesně uvedeno, ke kterému datu požaduje Vaše banka peníze.

Zároveň ověříme, zda není na výpise z katastru nemovitostí uvedený zákaz zcizení. Pokud by byl byt takto „zablokován“ k prodeji, budeme potřebovat souhlas banky s převodem na nového vlastníka.

Jak pak pokračuje prodej bytu s hypotékou? Existují dvě cesty:

Kupec má peníze na celou nemovitost

Po podpisu kupní smlouvy převede kupující peníze do naší advokátní úschovy. My následně vyplatíme Vaši banku a zařídíme převod na katastru nemovitostí. Jakmile je kupec vlastníkem Vašeho bytu a zástavní právo Vaší banky je vymazané tak my Vám zašleme zbývající finanční částku z advokátní úschovy.

Kupec bude využívat hypotéku

V případě, kdy bude kupující doplácet cenu bytu hypotékou, požadují banky podání nového zástavního práva do katastru nemovitostí. Nová banka, ve které má kupující hypotéku, pak zpravidla napřímo vyplatí úvěr Vaší banky. Následně přijdou zbylé peníze k nám do advokátní úschovy. Následuje opět zařizování na katastru nemovitostí, kdy za Vás vyřešíme převod nemovitosti. Jamile se kupující stane vlastníkem Vašeho bytu a zástavní právo Vaší banky bude vymazáno, my Vám z advokátní úschovy pošleme peníze.

Nebuďte na prodej sami…

U prodeje nemovitostí se jedná o velké finanční částky, proto vždy doporučujeme využít pomoc zkušeného advokáta, aby vše proběhlo hladce a k Vaší spokojenosti. Rádi pro Vás zařídíme potřebné dokumenty a s prodejem Vám pomůžeme. Neváhejte nás kontaktovat.

Děkujeme za Váš dotaz,
zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4