Zákaz zcizení a zatížení u daru nemovitosti

30.4.2019

Dobrý den,
žiji už sama a vzhledem k věku a zdraví bych chtěla vyřešit svůj majetek už nyní než potom v poslední vůli. Mám rodinný domek a chci ho darovat svým dvěma dětem. Potřebuju v něm ale takříkajíc „dožít“ a mám obavy, aby ho pak třeba časem neprodaly a já pak neměla kde bydlet a musela do domova důchodců. Lze to nějak zajistit?

Děkuji a srdečně zdravím, Němcová

Vážená paní Němcová,
s tímto přáním se často setkáváme u darování nemovitosti v rámci rodiny, což je i Vaše situace. Zákon pamatuje i na tuto možnost, která je označována jako zákaz zcizení a zatížení. Rádi vám tuto oblast přiblížíme a v případě zájmu se Vám postaráme i o přípravu potřebných dokumentů.

Co znamená zákaz zcizení a zatížení?

Zákaz zcizení a zatížení má mnoho lidí spojeno především s bankami, které ho využívají k „zablokování“ nemovitosti pro další převod či využití, pokud je na nemovitost vázaná hypotéka. Vlastník tedy nemá oprávnění s nemovitostí nakládat vůči třetím osobám. Na stejném principu funguje zákaz zcizení a zatížení v případě převodu nemovitosti jako daru například v rámci rodiny.

Zákaz zcizení

Věc či nemovitost označená zákazem zcizení se nesmí po danou domu převést na jinou osobu. Nelze ji teda prodat či darovat.

Zákaz zatížení

Jak název napovídá, nesmí se daná věc či nemovitost označená zákazem zatížení po danou dobu zatížit. To v praxi znamená, že k ní nelze zřídit zástavní právo, služebnost, předkupní právo a další. Obdarovaný ji tedy nemůže využít ani k zástavě v případě žádosti o hypotéku.

Zákaz zcizení a zatížení u daru nemovitosti

Veškeré podrobnosti naleznete v §1761 občanského zákoníku.

Jak využijete zákaz zcizení a zatížení Vy?

Po krátké teorii se opět navrátíme k Vašemu dotazu. Díky zákazu zcizení a zatížení lze ve smlouvě o darování nemovitosti nebo i mimo ni ujednat, že po stanovenou dobu (např. po dobu Vašeho života) nemohou vlastníci, Vaše děti, bez Vašeho písemného souhlasu nemovitost prodat, pronajmout či jinak zatížit. Vždy záleží na konkrétním ujednání.

Jak je to s darováním nemovitosti?

Pro darovávání nemovitosti Vašim dětem budete potřebovat darovací smlouvu. Zde naleznete její vzor, který je však obecný a ve vašem případě, kdy se jedná o nemovitost a vysokou hodnotu daru, vždy doporučujeme sestavení smlouvy na míru zkušeným advokátem. Přestože se jedná o placenou službu, získáte tím jistotu, že bude darovací smlouva připravena odborně i s Vašimi požadavky ohledně dalšího obývání Vašeho domku, které do smlouvy zapracujeme přesně podle zákona.

Vzor darovací smlouvy

Zcizení a zatížení bude zaneseno do katastru nemovitostí a smlouva bude také uložena u nás. V případě jakýchkoliv dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Přejeme Vám pevné zdraví,
s pozdravem Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4