Prohlášení vlastníka budovy

9.1.2019

Prohlášení vlastníka budovy je nezbytný dokument, který slouží k rozdělení práva k domu (pozemku) na vlastnické právo k jednotlivým jednotkám. Jednoduše řečeno – vlastník budovy vymezí v nemovitosti bytové a nebytové jednotky, se kterými lze volně disponovat (např. prodat, darovat), přesto ale zůstává jediným majitelem.

Jak vypadá prohlášení vlastníka v praxi?

Jedna společnost, jediný vlastník, má činžovní dům o 10 bytech – jedná se například o družstvo, ve kterém jsou členové družstva, kteří mají v nájmu družstevní byt. Dům je rozdělen na samostatné jednotky pro jednotlivé členy družstva. Na katastru zůstane dům zapsaný jako celek s jedním stejným majitelem. Zároveň však díky prohlášení vlastníka vznikne z nemovitosti 10 bytových jednotek, se kterými mohou členové družstva následně po převodu do osobního vlastnictví nakládat.

V jakých případech využijete prohlášení vlastníka budovy?

Každý vlastník nemovitosti s minimálně dvěma samostatnými užitnými prostory, a to v případě, kdy se například:

  • družstevní byt převádí do osobního vlastnictví členů družstva
  • byty rozprodávají různým novým majitelům
  • obecní byty prodávají soukromníkům
  • nemovitost využívá jako zástava pro věřitele

Zákon prohlášení vlastníka označuje jako Prohlášení o rozdělení práva k domu. Podobným řešením, ale s tím rozdílem, že existuje několik vlastníků, kteří chtějí mít v katastru zápis o vlastnictví konkrétního bytu z celého domu, je dokument - dohoda o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.

Zrušení a vypořádání spoluvlastnictví

Co musí prohlášení vlastníka obsahovat?

  • identifikační údaje majitele a nemovitostí
  • příloha s půdorysy a velikostí všech podlaží (popř. schémata s označením jednotlivých bytových a nebytových/společných prostorů)
  • kolek za správní poplatek ve výši 2 000 Kč

Připravte prohlášení vlastníka s profesionály

U nemovitostí se jedná o nemalé částky, proto dbejte na to, abyste měli veškeré smlouvy a další dokumenty v pořádku. Vždy se proto s přípravou dokumentu Prohlášení vlastníka, který je sám o sobě velmi obsáhlý a musí splňovat zákonem dané požadavky, obraťte na advokáty, kteří mají v oblasti nemovitostí nemalé zkušenosti. Advokátní kancelář Králík a Pavlík pomáhá připravovat smlouvy pro realitní kanceláře, bytová družstva, developery i podnikatele v oblasti nemovitostí po celém Královéhradeckém kraji. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

Chci připravit prohlášení vlastníka

4