Rámcová kupní smlouva a její vzor

21.10.2015

V obchodní vztazích je často řešena rámcová smlouva. O tom, co je rámcová smlouva, jsme vás již obecně informovali. Dnes na toto téma podíváme podrobněji a zaměříme se konkrétně na rámcovou kupní smlouvu a její vzor.

Rámcové smlouvy a jejich typy

Rámcové obchodní smlouvy vymezují podmínky pro různé obchodní případy, může se tedy jednat například o tyto typy:

  • Rámcová kupní smlouva
  • Rámcová smlouva o dílo
  • Rámcová smlouva o spolupráci
  • Rámcová smlouva na dodávku služeb
  • a další

Rámcová smlouva a výhody

Možná se ptáte, v čem se skrývá výhoda rámcových smluv, když ve své podstatě ani nemusejí zakládat konkrétní závazkový vztah mezi stranami.

Jejich význam spočívá v tom, že mezi smluvními stranami, které plánují dlouhodobou spolupráci, předem vymezují obchodní podmínky (ceny, platby, termíny, záruku,...) pro budoucí obchody. Následně již postačí, když účastníci stran uzavřou mezi sebou jednoduchou konkrétní smlouvu, např. formou objednávky. Všechny náležitosti, které by v této objednávce musely ze zákona být, jsou již v rámcové smlouvě a objednávka se tedy na tento dokument odkazuje.

Odstoupení od rámcové smlouvy

Od rámcové smlouvy je samozřejmě možné odstoupit. Toto odstoupení však nemá vliv na konkrétní (tzv. realizační) smlouvy, které byly na jejím základě uzavřené a dále se řídí novým občanským zákoníkem.

Vzor rámcové kupní smlouvy

Pod článkem jsme pro vás připravili vzor rámcové kupní smlouvy. Jedná se o variantu, které v sobě nese pouze stěžejní data. Doporučení, co je ještě podstatné do smlouvy doplnit, naleznete na konci vzoru. Důvod, proč je tato smlouva tak všeobecná, vychází z toho, že je každá rámcová smlouva jedinečná a měla by být tedy připravena na míru ke konkrétnímu projektu.

Pro více informací nás kontaktujte

Kvalitně připravené dokumenty = váš úspěch

Kvalitně připravená rámcová smlouva je základem úspěšné spolupráce a v případě sporu také důležitým dokumentem, který rozhoduje o jeho výsledku. Proto se nevyplácí přejímat smlouvy od jiných firem a společností, které mají nastavené individuální podmínky.

Pokud chcete mít své smlouvy v pořádku, neváhejte kontaktovat naši Advokátní kancelář. Všechny dokumenty projdeme, zkontrolujeme a v případě nejasností navrhneme další řešení.

VZOR KE STAŽENÍ - Rámcová kupní smlouva - prázdná verze

4