Výpověď ze strany zaměstnavatele

14.11.2017

Dobrý den,
chci se zeptat – mám zaměstnance, který se ve zkušební době velmi dobře zapracovával a teď, když už mu zkušebka skončila a má smlouvu na neurčito, šla jeho kvalita a spolehlivost prudce dolu. Chodí pozdě, dělá pomalu, není k zastižení na telefonu v pracovní době… Chci ho vyhodit, ale nechci platit odstupné. Jde to?
Jan L.

Pane Jane, Vaše situace lze řešit výpovědí ze strany zaměstnavatele bez nároku na odstupné. Připravili jsme pro vás důležité podrobnosti.

výpověď

Výpověď z pracovního poměru ze strany zaměstnavatele

Vážený pane Jane,
nevíme, jak dlouho u vás zaměstnanec pracuje. Pokud je to do jednoho roku (tj. 364 dní), má nárok na odstupné ve výši jednoho platu. Čím déle je u vás zaměstnaný, tím dostupné stoupá. Nárok na odstupné má již první den po ukončení zkušební doby.

Vy jako zaměstnavatel můžete dát výpověď pouze podle ustanovení dle zákoníku práce, avšak nemáte povinnost odstupné vyplácet, pokud pracovní poměr ukončíte z důvodů, na kterých zaměstnanec nese vinu.

Důvody k okamžité výpovědi

Řešením je vytýkací dopis

Aby měla Vaše nespokojenost oficiální podobu, je třeba předat zaměstnanci vytýkací dopis, ve kterém ho upozorníte na jeho neuspokojivé pracovní výsledky a požádáte ho nápravu a odstranění nedostatků v přiměřené lhůtě. Součástí vytýkacího dopisu musí v tomto případě také být upozornění na případnou výpověď. Pokud jsou výtky oprávněné a ve stanovené době nedojde k jejich nápravě, můžete jako zaměstnavatel předat výpověď z pracovního poměru s dvouměsíční výpovědní lhůtou a bez odstupného.

Ve vaší situaci doporučujeme odborné sepsání vytýkacího dopisu i výpovědi ze strany zaměstnavatele. Díky tomu předejte případným komplikacím a sporům, které by ze špatně sepsaných dokumentů mohly vyplynout. Neváhejte se na nás obrátit, rádi vám pomůžeme.

Vše může vyřešit i dohoda

Pokud je se zaměstnancem možná domluva, doporučujeme uzavřít dohodu o rozvázání pracovního poměru. V takovém případě se můžete domluvit na předčasném ukončení pracovní smlouvy i na případném vyplacení odstupného, které opět závisí na vaší oboustranné shodě.

Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4