Dotaz: Zrušení dovolené zaměstnavatelem

12.6.2016

Dobrý den,
pracuji jako obsluha v pohostinství a přes léto jsem ve stánku, se kterým firma objíždí různé akce a které jsou výrazným ziskem z celoročního provozu. Mám dvě děti (6 a 9 let) a rádi bychom s manželem jeli o velkých prázdninách na dovolenou. Zaměstnavatel však o tom nechce slyšet a že prý mě v hlavní sezóně nikam nepustí, ať si prý dovolenou vezmu v říjnu, kdy už je to v práci klidněji (což chápu, ale přece nenechám děti v létě samotné a na podzim je nebudu brát na 14 dní ze školy).

Může mi zaměstnavatel dovolenou v létě zakázat a zrušit? A mohu se nějak bránit?
Díky, Majka L.

Zaměstnavatel je ten, kdo plánuje vaši dovolenou

Vážená paní Majko,
ve Vašem případě se setkávají dvě definice ze zákoníku práce. První praví, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel tak, aby zaměstnanec mohl vyčerpat dovolenou v rámci kalendářního roku, kdy nárok na dovolenou vznikl. K tomu se klaní i to, že stanovení dovolené záleží na provozních důvodech zaměstnavatele (u Vás se jedná o fakt, že pracujete v sezónním oboru a zaměstnavatel Vás v této době nejvíce potřebuje).

Zaměstnanec si tedy podle zákona nemůže sám určovat, kdy si dovolenou vybere.

Proti tomu stojí druhá definice a to ta, že zaměstnavatel rozvrhne dovolenou s ohledem na oprávněné zájmy zaměstnance a poskytuje-li dovolenou ve více částech, musí být naplánovaný jeden blok dovolené minimálně dva týdny v celku, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak. Termín dovolené zaměstnavatel zaměstnanci musí oznámit písemně minimálně 14 dní před jejím nástupem.

Norma o oprávněných zájmech zaměstnance jednotlivé zájmy neupřesňuje, ale jedná se například o Váš případ, kdy máte malé děti a chcete dovolenou čerpat během letních prázdnin.

Na prvním místě je práce, pak až dovolená

Primárně dovolenou plánuje zaměstnavatel a až na druhém místě jsou priority zaměstnance, proto neexistuje žádná „právní klička“, jak Vašeho zaměstnavatele k letní dovolené přinutit. Ve Vašem případě bychom doporučili než na právo, vsadit na lidský přístup a dohodu. Třeba se vám nepodaří vyjednat 14 dní dovolené o prázdninách, ale pouze jeden týden – což je ovšem stále lepší, než nemít dovolenou v létě žádnou a vše čerpat na podzim.

Zrušení již schválené dovolené

Jiný případ by byl, kdybyste měla od zaměstnavatele písemně dovolenou schválenou (např. ze začátku roku) a on vás povolal v jejím termínu do zaměstnání. V případě zrušení dovolené zaměstnavatelem máte nárok na vyrovnání vzniklé škody (např. storno poplatek dovolené...).

Pokud Vás zajímá o čerpání a podmínkách dovolené více, čtěte zde.

Děkujeme za Váš dotaz a přejeme, aby Vaše dohoda se zaměstnavatelem měla kladné výsledky.

Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4