Jak postupovat při dopravní nehodě?

8.8.2023

Dopravní nehoda je vždy velký stres se spoustou nepříjemností. Abychom vám v takovémto náročném okamžiku ulehčili od starostí, připravili jsme pro vás stručný přehled toho, jak postupovat při dopravní nehodě.

jak postupovat při dopravní nehodě

Postup při dopravní nehodě krok po kroku

  1. Zajistěte si bezpečnost – Pokud je to možné, odstavte vozidlo na bezpečné místo a zapněte varovná světla. Řidič i cestující si při vystoupení z vozu obléknou reflexní vesty a před nehodu postaví výstražný trojúhelník (na silnici 50 m a na dálnici 100 m od místa nehody).
  2. První pomoc – Zkontrolujte, zda někdo utrpěl zranění. Pokud ano, poskytněte první pomoc a volejte záchranou službu 155 či tísňovou linku 112.
  3. Záznam o nehodě – Pokud není nutné volat policii, sepište s protistranou záznam o nehodě. Je vhodné mít kontaktní údaje na svědky a celou škodu nafotit či natočit.
  4. Volání policie – Jestli je to nutné (viz důvody níže), obraťte se na policii, která převezme řešení dopravní nehody. Telefon na policii je 158.
  5. Odtahová služba – V případě nepojízdného vozidla se obraťte na asistenční linku. Telefonní číslo by mělo být uvedené na zelené (asistenční) kartě.
  6. Hlášení pojišťovně – Pokud jste viníkem dopravní nehody, obraťte se na pojišťovnu co nejdříve – maximálně v rámci několika dní po incidentu. Jestliže jste poškozený, nic hlásit nemusíte, ale je dobré zkontrolovat, že viník doklady pojišťovně předal a vše je v řešení.

Potřebuji právní pomoc 

Kdy volat k nehodě policii

Níže uvádíme čtyři hlavní důvody, proč k dopravní nehodě volat policii. Pokud si nejste s čímkoliv jisti, není možná domluva či došlo i k drobnému zranění, vždy se s policií poraďte na čísle 158. Policie o nehodě sepíše protokol, který se následně překládá pojišťovně a v případě nesrovnalostí je to důkazní materiál pro soud.

Ve kterých případech vždy volat policii?

  • U nehody jsou zranění
  • Škoda přesahuje 200 000 Kč
  • Došlo k poškození majetku třetí strany (ploty a domy, značky, svodidla…)
  • Není možná dohoda s druhým účastníkem při sepsání záznamu o dopravní nehodě

Záznam o dopravní nehodě

Pokud se dopravní nehoda obejde bez zranění a škody jsou malé a pouze na vozidlech účastníků dopravní nehody, není nutné policii volat. Vše se řeší skrze záznam o dopravní nehodě, který je nutné doplnit fotodokumentací. V tomto záznamu je uvedeno, kdo nehodu zavinil a dále se tento dokument překládá pojišťovně.

Formulář – záznam o dopravní nehodě 

Odškodnění? Trvalé následky? Využijte právní pomoc

Většina dopravních nehod naštěstí končí jen potlučenými plechy a k nápravě stačí návštěva mechanika. U některých nehod však řešení není tak jednoduché, a to především v případech, kdy jde o zdraví a o život. Vždy doporučujeme, aby se na nás klienti obraceli v co nejkratším čase od nehody. Řešíme výpočet náhrady s pojišťovnou, trvalé následky, zastoupení v trestním řízení a uděláme vše pro získání maximálního odškodného.

Rádi vám pomůžeme ve světě práva, zastoupíme vás v komunikaci s různými institucemi a najdeme společně nejlepší řešení. Neváhejte nás kontaktovat.

Další praktické články

Náhrada škody při dopravní nehodě
Úmrtí při nehodách, odškodnění pozůstalých a právní pomoc

4