Dotaz: Za jak dlouho dojde k promlčení dluhu?

13.1.2017

Dobrý den,
mám dotaz ohledně výživného. Šest let jsem rozvedená a mám v péči desetiletého syna. Ze začátku bývalý manžel alimenty platil vzorně a o syna měl zájem, ale před třemi lety si našel novou známost, se kterou má malé dítě. Od té doby vázne nejen zájem o syna, ale také zasílání výživného, které čím dál častěji dluží.

Nechci to řešit soudně, ale zároveň nechci, aby byl syn ochuzen nejen o otce, ale také o peníze. Je možné, že pokud to nyní nebudu řešit, dojde k promlčení dluhu na výživném a syn nedostane nic? Za jak dlouho k tomu dojde? A jak mám postupovat?

Díky, Jana P. (Chlumec)

Výživné i půjčka - promlčení dluhu

Vážená paní Jano,
děkujeme za Váš dotaz. Problematiku promlčení dluhu řeší mnoho lidí. Jak uvádíte Vy, může být pohledávkou neplacení výživného, ale nejčastěji se jedná o půjčky.

Ano, k promlčení dojít může

Jelikož je výživné pohledávkou, lze ji řešit exekucí, za určitých okolností i trestním stíháním a vztahuje se na ni také možnost promlčení. V případě alimentů se jedná o přednostní pohledávku, která je při exekuci řešena přednostně.

Většina pohledávek (výživné mezi ně spadá) má od 1. 1. 2014 podle NOZ subjektivní promlčecí lhůtu 3 roky. Jestliže však máte výživné přiznané soudním rozhodnutím, pak činí promlčecí doba 10 let.

Trestní oznámení je možné na neplatiče podat, jestliže nezaplatil výživné po dobu delší než 4 měsíců.

Doporučený postup ve vymáhání výživného

Předpokládáme, že jste tento problém s bývalým manželem řešila již osobně, ale bez zdárného výsledku. Pro udržení dobrých vztahů je pochopitelné, že se chcete vyhnout soudům, které často křehké vztahy ještě více poničí. Ale k tomu, aby se vše neřešilo soudně, můžete udělat ještě několik kroků, které mohou bývalého manžela „popostrčit“, než vše nabere soudní obrátky.

Mimosoudní vymáhání výživného

Jako první možnost doporučujeme řešit celou záležitost mimosoudně. V tomto případě nás neváhejte kontaktovat a domluvíme si osobní schůzku, na které probereme všechny podrobnosti a dlužníkovi zašleme výzvu k zaplacení neuhrazeného výživného. Často tento jeden oficiální dopis od advokáta vyřeší dlouholeté spory. Jak se v tomto případě pokračuje dále, se dozvíte zde.

Soudní vymáhání pohledávek (exekuce, trestní řízení)

Dalším krokem je podání návrhu na nařízení exekuce pro nezaplacené výživné, které bylo stanoveno soudním rozhodnutím v době Vašeho rozvodu. V rámci exekučního řízení pak hrozí neplatiči i pozastavení řidičského oprávnění. Neplacení výživného může vyústit až v zahájení trestního stíhání a neplatič tak za své dluhy na výživném může zaplatit i uloženým trestem. Více se dozvíte v článku Správa a vymáhání pohledávek.

Jsme vaší oporou ve světě práva

Paní Jano, víme, že udělat první krok je velmi těžké. Pokud se však rozhodnete, rádi vás celou záležitostí provedeme a pomůžeme Vám vyřešit všechny otázky a samozřejmě i potřebné dokumenty. Pro více informací či sjednání schůzky nás neváhejte kontaktovat.

Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

Pro více informací nás kontaktujte

4