Spoluvlastnictví rodinného domu – musím se podílet na opravách?

11.4.2023

Dobrý den,
jsme dvě sestry a každé z nás v rámci dědictví připadla 1/2 rodinného domu po rodičích. Starší sestra se svojí rodinou v domě bydlí a o rodiče se starala. Já bydlím na druhém konci republiky a nejraději bych sestře svoji polovinu prodala. Ona však tvrdí, že na vyplacení nemá peníze a že dům je ve špatném stavu a měly bychom ho opravit = podílet se na nákladech. Nechci samozřejmě investovat do nemovitosti, kde nebydlím, nemá pro mě žádný přínos a mít ve své „půlce“ jen uložené peníze mi přijde zbytečné a do budoucna komplikované. Chci se proto zeptat, jaké povinnosti obnáší spoluvlastnictví domu (zda se musím podílet na rekonstrukci) a jaké jsou možnosti u rozdělení spoluvlastnictví nemovitosti, když sestra nechce rodinný dům odkoupit a ani prodat, ale chce v něm bydlet.
Děkuji za Váš čas, Helena D.

spoluvlastnictví rodinného domu

Spoluvlastnictví domu lze řešit dohodou i soudně

Vážená paní Heleno,
děkujeme za Váš dotaz. Spoluvlastnictví je vždy velmi komplikované a bývá zdrojem mnoha neshod. Pokud máte v této chvíli se sestrou dobré vztahy, doporučujeme celou záležitost vyřešit co nejdříve dohodou. V případě, že se neshodnete, bude o správě a rozdělení spoluvlastnictví nemovitosti rozhodovat soud. Ať už se dostanete do jakékoliv fáze, rádi pro Vás připravíme vše potřebné – od přípravy dokumentů až po zastupování u soudu. Neváhejte nás kontaktovat a domluvíme se na podrobném postupu.

Chci právní pomoc

Nyní ale konktrétně k Vašemu dotazu. Ze zákona jste majitelkou 1/2 domu, proto máte nárok v tomto rozsahu dům obývat, ale také povinnost se podílet na nákladech. V případě rozhodování máte se sestrou stejnou váhu hlasů (například, pokud byste byla majitelkou 1/3 a sestra zbývajících 2/3, měla by při rozhodování hlavní slovo ona). V případě, že se se sestrou neshodnete, doporučujeme Vám přečíst podobný dotaz z naší poradny s názvem Vypořádání spoluvlastnictví, když dohoda není možná. 

Když budete chtít řešit spoluvlastnictví soudně

Soud má obvykle tři možnosti, jak v takových případech může rozhodnout:

  • Rozdělit majetek = každá z Vás může libovolně nakládat se svojí částí (pokud to stavebně-technický stav nemovitosti umožňuje a nesníží se tak hodnota nemovitosti).
  • Přikázání nemovitosti vlastníkovi za náhradu = je tedy nutné druhého tzv. vyplatit.
  • Prodej majetku ve veřejné dražbě = pokud Vy o rodinný dům nemáte zájem a sestra Vás nemůže vyplatit, bude nemovitost prodána za obvyklou tržní cenu.

Spoluvlastnickým podílem nemovitosti nelze ručit za hypotéku

V případě, že Vaše sestra nemá finance na odkup Vaší poloviny rodinného domu, může řešit svoji finanční situaci hypotékou.

Můžete svoji polovinu sestře pronajmout

Jednou z variant kompromisu, kdy zůstanete i nadále spoluvlastníkem rodinného domu a budete se podílet na opravách, může být varianta pronájmu. To znamená, že svoji polovinu domu sestře pronajmete, zisk můžete investovat do zvyšování hodnoty nemovitosti a ona může nadále dům obývat. Dům, po dohodě se sestrou, můžete pronajmout i třetí straně. Bohužel, ne vždy se tento návrh setká u protistrany s pozitivním přijetím a často opět končí před soudem.

Spoluvlastnictví rodinného domu a opravy

Při rozhodování ohledně oprav jste se sestrou v patové situaci, protože jste každá držitelkou stejného podílu nemovitosti. Pokud by se spor ohledně oprav dostal před soud a ten jej sestře schválil (například z pohledu dobrého hospodáře může jít o zachování hodnoty nemovitosti), Vy, jako poloviční vlastník, budete muset hradit polovinu nákladů na opravy i přes to, že v rodinném domě nebydlíte.

Míra účasti spoluvlastníků = velikost jejich spoluvlastnického podílu.

Problematické spoluvlastnictví a naše rada na závěr

Z naší praxe víme, že většina těchto neshod končí před soudem. Chápeme, že jsou to starosti a finanční náklady navíc, ale ve výsledku je hodnota nemovitosti tak vysoká, že často ústupek v podobě soudních nákladů je to nejmenší pro zachování zdravých vztahů a klidného spánku. Máme se spoluvlastnictvím a jeho rozdělením léta zkušeností, proto se na nás neváhejte obrátit. Rádi Vám pomůžeme.

Děkujeme za Váš dotaz,
zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

Nezapomeňte se podívat na další užitečné články:

4