Půjčení peněz bez smlouvy o zápůjčce

5.9.2017

Dobrý den,
po tříletém vztahu chtěl přítel kupovat nové auto. Část měl naspořenou a aby nemusel žádat o půjčku, půjčila jsem mu 70 000 Kč s tím, že se spolu časem vyrovnáme. Půjčení peněz bylo samozřejmě bez smlouvy. Půl roku po tom jsme se rozešli a já chtěla peníze zpátky. Odmítá mi je vrátit s tím, že jsem auto využívala taky.

Chci se zeptat, zda mám na peníze nárok.
Martina S.

smlouva o zápůjčce

Smlouva o zápůjčce by vyřešila mnoho problémů

Vážená paní Martino,
děkujeme za Váš dotaz. Je přirozené, že mezi partnery panuje naprostá důvěra a zpravidla je ani možnost utvrzení dluhu smlouvu nenapadne. Nicméně by vám smlouva o zápůjčce ušetřila mnoho starostí. Ať jde tedy o jakoukoliv osobu, vždy důrazně doporučujeme smlouvu uzavřít písemně. Splatnost lze po vzájemné domluvě prodloužit a věřitel má v ruce dokument, díky kterému může půjčku při nesplacení vymáhat.

Setkáváme se s tím, že lidé mají obavy takové smlouvy uzavírat, aby nepoškodili vřelé vztahy v rodině. Často však v takových případech dobré vazby nepoškodí samotná smlouva, ale peníze, které bohužel mívají nad vztahy velkou moc.

Smlouva o půjče či zápůjčce – jaký je rozdíl?

Smlouva o zápůjčce je téměř shodná se smlouvou o půjčce, kterou tato smlouva nahradila v roce 2014, kdy vstoupil v platnost NOZ. Nově smlouva o zápůjčce obsahuje jinou terminologii v označení smluvních stran (věřitel = zápůjčitel, dlužník = vydlužitel).

Lze peníze získat zpátky i bez smlouvy?

Zpět ale k vaší konkrétní situaci. Ano, na peníze máte nárok a bývalý přítel vám půjčku musí vrátit. Důležitým faktorem, který určuje šanci na vymožení peněz, je prokazatelnost půjčky – ideálně výpis z účtu s danou částkou. V případě, že nemáte předání financí jak prokázat, soud nejspíš prohrajete.

Jak postupovat při vrácení zápůjčky?

Pokud dohoda není možná, je dalším krokem upomínka a následně žaloba – s přípravou obou dokumentům vám rádi pomůžeme. V praxi se často stává, že se dlužník zalekne „oficiálního dopisu“ a nákladů spojených se soudním řízením, a zápůjčku vrátí již po upomínce.

Nemáte jak půjčené peníze prokázat?

V tom případě se zkuste s dlužníkem domluvit na tom, aby vám podepsal uznání dluhu - tím budete mít v ruce důkaz. Následně sama, s naší pomocí nebo za účasti soudu se na základě tohoto dokumentu připraví splátkový kalendář a půjčku vám bývalý přítel po částech splatí.

Nebuďte na vymáhání sama

Podobné případy, jako je ten váš, řeší po rozchodu či rozvodu mnoho párů (například investice do nemovitosti či rekonstrukce, ze které má po ukončení vztahu prospěch pouze jeden z páru). Většinou se takové spory neobejdou bez víru emocí. Pokud jim chcete předejít a obraťte se na nás a my vás celým procesem vymáhání pohledávky elegantně a dle možností i mimosoudně provedeme.

Děkujeme za Váš dotaz.
Zdraví Vás Advokátní kancelář Králík & Pavlík

4