Smlouva o půjčení peněz

20.9.2017

Dávno platí, že co je psáno, to je dáno a že půjčit peníze na dobré slovo se nevyplácí. Rodina a přátelé by si však mezi sebou měli pomáhat, proto vám dnes přinášíme několik dobrých rad, aby vám budoucí půjčka peněz nepokazila dobré vztahy a přátelství. 

smlouva o půjčení peněz

Půjčení peněz bez smlouvy

Někdy je potřeba jen několik tisíc pro překlenutí finanční krize nebo do začátku podnikání, proto mnoho lidí dávat přednost půjčení financí od někoho blízkého, než náročně řešit dokládání dokumentů a komunikaci v bance. Když pak přijde doba splácení, tak buď přišla moc brzy, nebo se dotyčnému nechce peníze vrátit. V nejhorším případě celou věc zapře a bez smlouvy se svých peněz jen horko těžko dočkáte.

Smlouva o půjčce (půjčení peněz) je nyní nově nahrazená pojmem smlouva o zápůjčce.

3 pravidla pro půjčení peněz

1. Písemná smlouva – Půjčku peněz mějte vždy podloženou písemně ve smlouvě.

2. Důvěra a spory v budoucnu – Přijde vám hloupé, chtít po někom z rodiny podepsat smlouvu o půjčení peněz? Pokud mezi sebou mát takovou důvěru, že si mezi sebou půjčíte peníze, jeden podepsaný dokument ji nezkazí – obě strany budou přesně vědět, na čem jsou a v budoucnu nenastane komunikační šum a nejasnosti.

3. „Vrátíš mi to, až se ti to bude hodit. “ - Velkorysá věta, nicméně ve smlouvě bude přesný termín vrácení peněz, který v případě potřeby mohou po vzájemné domluvě obě strany prodloužit. Chrání se tím věřitel i dlužník v případě, že by se s nimi v budoucnu něco stalo a v nejhorším případě přešel dluh do dědického řízení.

Půjčujete hotovost?

Dejte si pozor na požadavek zákona 254/2004 Sb., podle kterého je hotovostní platba omezena na 270 000 Kč (popř. ekvivalent v cizí měně). Vyšší částky je nezbytné převádět bezhotovostně.

Jaký zvolit úrok?

Často se setkáváme s tím, že jsou v rámci rodiny půjčky bezúročné a odměnou věřiteli bývá lahev dobrého vína či děkovný balíček s bonboniérou. Věřitel má však samozřejmě nárok na stanovení úroků, a to v rámci dobrých mravů. Dále je dobré do smlouvy uvést i úrok z prodlení, který se odvíjí od repo sazby České národní banky.,

Co by měla smlouva o půjčení peněz obsahovat?

  • Označení stran (kdo komu půjčuje)
  • Co je předmětem půjčky (částka)
  • Potvrzení o transakci (peníze byly půjčeny/vráceny)
  • Náhrada/odměna za půjčení (úroky)
  • Kdy a jak bude půjčka vrácena
  • Postup, pokud dojde k prodlení platby (např. zaplacení celé částky najednou, zvýšení úroku, zajištění směnkou)
  • Datum a podpis obou stran (podpisy se vyplatí ověřit)

Co když půjčené peníze nechtějí vrátit?

Pokud urgování po dobrém nezabralo, neváhejte se na nás obrátit. Máme s vymáháním dluhů bohaté zkušenosti a rádi vám v tomto směru pomůžeme. Občas stačí poslat předžalobní výzvu s vyčíslením všech případných nákladů a dlužníkovi ukázat, že na vymáhání nejste sami a stojí za vámi silná advokátní kancelář. Pokud tento krok nezabere, přecházíme k podání žaloby a soudnímu jednání. V případě zájmu pro vás na míru připravíme také smlouvu o půjčení peněz a zajistíme i ověření podpisů u notáře.

Více o vymáhání a promlčení pohledávek

Další užitečné články

Pro více informací nás kontaktujte

4