Nezaplacený dluh? Využijte postoupení pohledávky

21.7.2018

Zadluženost v České republice stále stoupá, proto není divu, že problematiku s dluhy, exekucemi a neuhrazenými pohledávkami řeší stále více lidí. Dnešní článek je určený pro věřitele, kterým dlužník dluh nezaplatil a hledají cestu, jak se co nejdříve této starosti zbavit. Jednou z možností je postoupení pohledávky, díky které se rychle shledají s většinou svých peněz.

Postoupení pohledávky a co je dobré vědět

Postoupení, zpravidla prodej, pohledávky se řeší v rámci občanských i obchodních závazkových vztahů. Postoupení pohledávky (označováno pojmeme cesi) nabývá platnosti, pokud je dlužníkovi změna oznámena (a to buď postupitelem, nebo postupníkem, který postoupení pohledávky prokáže). Pokud k tomuto kroku nedojde, dlužník není povinen svůj závazek plnit.

postoupení pohledávky

Dlužník - zadlužená osoba, která se po celou dobu nemění.
Postupitel - jedná se o věřitele, u které dlužníkovi vznikl dluh. Je to osoba, která postupuje (prodává, daruje či jiným způsobem předává) pohledávku postupníkovi.
Postupník - je to nový věřitel. Tedy ten, komu se pohledávka postupuje.

Jak vymáhat nezaplacenou fakturu

  • Současný věřitel může postoupit část nebo celou pohledávku.
  • Postoupením pohledávky dochází ke změně věřitele (postupník).
  • Pohledávka může být postoupena novému věřiteli i bez souhlasu dlužníka.
  • Původní či nový věřitel je povinen postoupení pohledávky dlužníkovi oznámit.
  • S postoupenou pohledávkou se přenášejí i veškerá práva na postupitele (nového věřitele).

Hodnota postoupené pohledávky

Cenu postoupené pohledávky zákon neupravuje, může být tedy vyšší i nižší. V praxi se zpravidla jedná o cenu nižší, kdy původní věřitel dostane uhrazenou od postupníka alespoň část dluhu. Lze tedy očekávat, že čím se zvyšuje počet samotných postoupení jedné pohledávky, tím její pořizovací cena klesá. Jmenovitá hodnota postoupené pohledávky však zůstává neměnná.

Samotné stanovení a znalost ocenění pohledávek je důležitým základem pro postoupení. V případě, že je tato oblast pro vás neznámá, neváhejte kontaktovat naši advokátní kancelář. Máme s postoupením pohledávek mnohaleté zkušenosti a rádi vám poradíme.

Zjistit více o mimosoudním vymáhání pohledávek

Smlouva o postoupení pohledávky ke stažení

Připravili jsme pro vás vzor smlouvy o postoupení pohledávky ke stažení. Naleznete v něm základní informace, které by měl tento písemný dokument obsahovat, avšak bez jakýchkoli vzájemných zajištění. Nezapomeňte ale, že neznalost zákona neomlouvá, proto vždy doporučujeme tyto kroky konzultovat se zkušeným právníkem.

Vzor smlouvy ke stažení

Další praktické články

4